Bulgaristan'da Türklere karşı uygulanan asimilasyon politikasının sorumlularını yargılamak amacıyla açılan ve ‘hapislerde yatan Türklerin ifadeleri alınamaması’ nedeniyle geçtiğimiz Temmuz ayında süre aşımına uğrayan davanın süresi üç ay daha uzatıldı. Komünist dönemde Bulgaristan’daki Türklere uygulanan baskıların sorumlularına karşı 1991 yılında açılan davada yargılananların arasında dönemin Devlet Başkanı Todor Jivkov, Başbakan Georgi Atanasov ve İçişleri Bakanı Dimitır Stoyanov da var.
120 KİŞİNİN YERİ TESPİT EDİLİP SORGULANAMIYOR
Sözkonusu davanın çıkmaza girmesinin nedenlerinden biri Belene ve diğer hapishanelerde yatan ve şu an Türkiye’de ikamet eden 120 kişiden ifade alınamaması. Bulgaristan makamları, şimdiye kadar Belene’ye mahküm olan toplam 446 kişiden 326’sını sorguladı. Geriye kalan 120 kişinin ifadesi ise Türkiye’de yaşadıkları için alınamıyor. Bulgaristan savcılığı, Türk makamlarına bu konuda yardım için üç defa müracaat etmelerine rağmen sonuç alınamadığını kaydediyor. 
DAVANIN SÜRESİ BAF’IN GİRİŞİMİ ÜZERİNE UZATILDI
Asimilasyon politikasının sorumlularına karşı açılan davanın süresi sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin’in Başsavcı ve Askeri Temyiz Savcılığı’nın yanı sıra Avrupa Komisyonu'nun Başkan Yardımcısı ve adaletten sorumlu üyesi Viviane Reding ve İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks’e gönderdiği talep üzerine uzatıldı.

AJANS BG