THE WOLRD

11-11-11
Friday, 19.04.24, 23:25
Welcome Guest | RSS
Live Silver Price

Live Brent Oil Pri

Site menu

Section categories
Covid 19 [1]
USA and Canada [266]
Deutschland [218]
Europe [53]
China [23]
Russia [85]
Türkiye [455]
Caucasus [1]
Kazakhstan [98]
Turkic World [66]
Muslım World [37]
Iran [36]
Syria [14]
Israel [18]
Asia [12]
India [12]
Military [4]
Africa [7]
Latin America [10]
History of the World [16]
Editorial [23]
Books [4]

Chat Box

Our poll
Rate the site
Total of answers: 72


15:43
Düşman ülke kim ?
AddThis Social Bookmark Button

amerikan_bayragi_stratejik_dusman225


Düşman ülke kim ?


Aydınlık, bir süredir Türkiye ile ABD arasındaki askerden askere ilişkilerdeki artışa dikkat çeken haberlere yer veriyor.

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerde askeri alanda yeni düzeyin ilk somut sonuçları, Türkiye’ye NATO’nun Patriot füzelerinin yerleştirilmesi.

İkincisi Türk Özel Kuvvetleri ile ABD Özel Kuvvetleri arasında uzun süreli bir işbirliğine gidilmesi ve bu kapsamda, Türkiye’ye değişik zamanlarda Delta Force birliklerinin gelmesinin yolunun açılması.

Ama bundan daha önemlisi, Türk ve ABD Özel Kuvvetlerinin üçüncü ülkeye yönelik bir işbirliği temelinde bu tatbikatların gündeme geldiğine dikkat çekiliyor.

Burada ortaya çıkan önemli soru şu: Türk ve ABD Özel Kuvvetleri’nin ortak tatbikatlarında hedef ülke neresi?Emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk, bu noktanın altını çiziyor. Solmaztürk, Özel Kuvvetler’in ülke dışında kullanılan bir güç olduğunu vurguluyor ve "Nereye yönelik bu hazırlık. Suriye mi, İran mı, Irak mı” diye soruyor.

SOMUT HEDEF ÇERÇEVESİNDE BİRLEŞİK HAREKAT!

Mutabakat Muhtırası’nın adı şöyle: Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığı ile ABD Avrupa Özel Harekat Komutanlığı arasında Birleşik Özel Harekat Kuvvetleri Tatbikatlarının İcrasına İlişkin Mutabakat Muhtırası.

E. Tuğg. Solmaztürk, bu tür bir tatbikatta mutabakat muhtırası hazırlanmasının normal olduğunu vurguluyor. Muhtıranın, TBMM’ye gönderilmesinin yasal ve anayasal bir dayanağa ihtiyaç olmasına bağlıyor. Peki şimdiye kadar Türk ve ABD Özel Kuvvetleri hiçbir ortak tatbikat yapmadılar mı?

Evet, yaptılar. Ancak NATO ve diğer anlaşmalar kapsamında mevcut uygulama usülleri çerçevesinde tatbikatlar gerçekleştirildi. Bu kapsamda, Orta Asya ülkelerinde Türk, ABD ve Rus Özel Kuvvetleri’nin birlikte yaptığı askeri tatbikatlar olduğu hatırlatılıyor.

Buradaysa, NATO ve Barış İçin Ortaklık (Partnership for Peace) anlaşmalarına dayanan talimatlar uygulanıyor. Solmaztürk’e göre, burada eğitimin dışında yeni birşey olmalı. Buradaki yenilik, sadece Türk ve ABD Özel Kuvvetleri’nin somut bir ortak çalışmayı hedefleyen tatbikatlar yapacak olması.

ÖZEL KUVVETLER ARASINDA İŞBİRLİĞİ!

Bu üst düzey ziyaretçilerin ardından Amerikan Özel Kuvvet mensuplarının Türkiye’ye gönderildiği, doğrudan en üst düzey Amerikan askeri yetkililerince açıklandı. ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı’ndan geldiği resmen Amerikan yetkililerince açıklanan Özel Kuvvet mensuplarının, bumutabakat muhtırası ve anlaşma kapsamında mı Türkiye’ye geldiği önemli bir soru olarak ortaya çıkıyor. Eğer öyleyse, anlaşma TBMM’de onaylanmadan Amerikan Özel Kuvvetleri mensuplarının Türkiye’ye gelmesi yasadışı.

Başka bir önemli soru şu: Mutabakat Muhtırasının, TBMM’ye gönderilen gerekçesinde, 10-28 Eylül’de ABD Colorado’da gerçekleşecek tatbikata ilişkin olduğu belirtiliyor. Muhtıranın Türk Genelkurmayı tarafından imzalanmasının tarihi 10 Temmuz, ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığıyetkililerince imza tarihi ise 24 Temmuz. Mutabakat Muhtırasıyla ilgili anlaşmanın TBMM’ye gönderilme tarihi ise 22 Kasım. Bu durumda, mutabakat muhtırası nasıl oluyor da, tatbikatın yapılacağı belirtilen tarihten 2 ay sonra TBMM’ye gönderiliyor?

5 KRİTİK ZİYARET!

Önce "çuvalcı” CIA şefi David Petreaus, ardından Amerikan Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, NATO Müttefik Kuvvetler Komutanı James Stavridis ve en sonuncusu Genelkurmay 2. Başkanı James Winnefeld, arka arkaya Türkiye’ye geldiler. Hepsi son 2 ay içinde oldu.

Bu ziyaretlerin başlangıcı ise, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in ABD ziyareti oldu. Özel’in 6-11 Mayıs günlerindeki ABD ziyareti, Pentagon yetkililerince, "Türkiye-ABD arasında askerden askere ilişkilere dönüşün bir sembolü” olarak nitelendi. Özel, ABD’de kapsamlı "brifingler” aldı. Özel’in ABD programı, o zamana kadarki Genelkurmay Başkanları ziyaretleri içinde "basına en kapalı” program olarak nitelendi.

DEMPSEY: SÖZLERİMİZİ YENİLEME KONUSUNDA ANLAŞTIK!

Özel’in gezisi sırasında brifinglerde hangi konular üzerinde durulduğu açıklanmış değil. Ancak, mevkidaşı ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey, 17-18 Eylül’deki Türkiye ziyaretinde Özel’le görüşmeleri hakkında şu açıklamayı yapmıştı:

"Bölgede birlikte tavır almaya çalıştığımız ortak çıkarlarımız konusundaki anlayışlarımızı paylaştık. Sadece, özel olarak Türkiye veya ABD’yi ilgilendiren konularda değil, bölgesel meselelerde birbirimize karşı verdiğimiz sözleri yenileme konusunda mutabık kaldık!

ABD AÇIKLAMIŞTI: ÖZEL KUVVETLER YOLLADIK!

Genelkurmay Başkanlığı 27 Ekim’de, Türkiye’ye Amerikan Özel Kuvvetler mensuplarının yerleştirildiği yönündeki haberler üzerine bir açıklama yayınlamış ve "Türkiye’de, İncirlik, Kürecik ve ODC’de görev yapan Amerikan askerleri dışında Suriye konusuyla ilgili olarak ek bir Amerikan birliği veya kuvveti olmadığını” bildirmişti.

Avrupa’daki Kuvvetleri’nden sorumla komutan Mark Hertling ve ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, art arda Türkiye’ye ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Özel Kuvvet mensuplarının gönderildiğini açıkladılar.

Son olarak ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey, Pentagon’da Savunma Bakanı Panetta ile birlikte 25 Ekim’de düzenlediği basın toplantısında, bu konudaki sorular üzerine "Zaman zaman özellikle insani yardım bölgeleri, balistik füze savunması ve elbette istikrarsız Kuzeydoğu Suriye ve PKK’yla ilintili terörle mücadele endişeleri konusunda planlar yapmak için ekipler gönderiyoruz” demişti. Dempsey, Suriye, İran ve PKK’yı işaret etmişti.

HÜKÜMET VE GENELKURMAY’A SORULAR!

1. ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey’in açıklamasında yer alan Türkiye ve ABD’yi ilgilendiren konularda karşılıklı verilen sözler nedir?

2. Yine Dempsey, bölgesel meselelerde karşılıklı verilen sözler olduğunu kaydetmektedir. ABD’ye bölgesel meselelerde hangi sözler verilmiştir? ABD’nin verdiği söz nedir?

3. Türkiye’ye yerleştirilen Patriotlar, verilen bu sözler kapsamında mıdır?

4. Türk ve ABD Özel Kuvvetleri arasındaki özel işbirliğinin kapsamı, amacı ve hedefleri nedir? Yapılacak tatbikatlarda düşman kimdir?

5. ABD askeri yetkililerinin Türkiye’ye gönderildiğini açıkladı ABD Özel Kuvvet mensupları bu mutabakat muhtırasının hedefleri kapsamında mı Türkiye’ye gelmiştir? Öyleyse, anlaşma TBMM’de onaylanmadan bu askerler Türkiye’ye nasıl gelmektedir?

Fikret AKFIRAT - 27 Kasım 2012 - Ulusal Kanal

http://www.dunya48.com


Category: Türkiye | Views: 1762 | Added by: Adnan | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Live Gold Price

Live Wti Oil Price

Calendar
«  November 2012  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Search

Log In
Login:
Password:

Entries archive

Statistics

Total online: 4
Guests: 4
Users: 0

Copyright theworld-11-11-11.com 2024© All rights reserved