THE WOLRD

11-11-11
Thursday, 28.03.24, 18:06
Welcome Guest | RSS
Live Silver Price

Live Brent Oil Pri

Site menu

Section categories
Covid 19 [1]
USA and Canada [266]
Deutschland [218]
Europe [53]
China [23]
Russia [85]
Türkiye [455]
Caucasus [1]
Kazakhstan [98]
Turkic World [66]
Muslım World [37]
Iran [36]
Syria [14]
Israel [18]
Asia [12]
India [12]
Military [4]
Africa [7]
Latin America [10]
History of the World [16]
Editorial [23]
Books [4]

Chat Box

Our poll
Rate the site
Total of answers: 72


11:11
Fransa Savunma Bakanlığı : Batılı hakimiyetin sonu geldi !



fransa_savunma_bakanligi_stratejik_ufuklar225



Fransa Savunma Bakanlığı : Batılı hakimiyetin sonu geldi !




Fransa’nın savunma ve ulusal güvenlik stratejisini belirleyen yeni  Beyaz Kitap (Livre Blanc) 2013’ün Ocak ayında açıklanacak.

Bugün yürürlükte olan Beyaz Kitap, 2008’de 12 yıl için hazırlanmıştı. O tarihte belirlenen güvenlik ve savunma stratejisini dünyadaki ekonomik ve askeri gelişmeler sonucu 4 yıl sonra yeniden belirleme zorunluğu ortaya çıktı.

Teori dergisinin Aralık 2009 tarihli sayısında incelediğimiz 2008 yılında açıklanan Beyaz kitap, ana hatlarıyla şu tespitleri yapıyordu : Batı bir gerileme içine girmiştir buna karşılık Asya ekonomik, politik ve askeri alanda önemli ilerlemeler kaydederek dünyanın yeni çekim merkezi olmuştur. Çok kutuplu bir dünya’ya doğru gidiyoruz. AB, Atlantik İttifakı dışındaki güçlerle de istikrarlı ilişkiler geliştirmelidir. Avrupa’nın Asya’ya enerji bağımlılığı vardır ve Rusya ile barış içinde olmalıdır.

Yeni Beyaz Kitap çalışmasını yürüten Komisyona sunulan raporlar, gelecek Beyaz Kitap hakkında  ip uçları veriyor. Savunma Bakanlığının Mart 2012’de hazırladığı "Stratejik Ufuk” adlı rapor, 2008’de yapılan tespitlerin bugün de geçerli olduğunu belirtiyor. 

Rapor, Batı’nın geleceğine ilişkin daha cesur ifadeler kullanıyor. Giriş bölümünün başlığı "Batılı hakimiyetin sonu”. "16. Yüzyıl’dan bu yana var olan Batı hakimiyetinin sonuna gelinmiştir. Avrupa ve ABD, artk bilimin, teknolojinin, ticaretin ve uluslar arası finansın tek sahibi değil. Askeri üstünlüğü hızla yükselen yeni aktörler karşısında aşınıyor. Daha genel olarak, ‘Batı Modeli’  Aydınlanma yüzyılına dayanan evrensel değerleri yeni modellerle rekabet içinde” deniyor. 

Savunma Bakanlığının raporu, "Batı” derken ABD ve Avrupa’yı ayırarak değerlendiriyor. Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra başlayan tek kutuplu ABD döneminin kapanacağı tespitini yaparak "Post Amerika” lı bir dünya’dan bahsediyor. "Bu jeopolitik dönüşüm ve Washington’nun yeni güç dengelerine adapte olma kapasitesinin belirsizliği”ne dikkat çekerek "ABD hakimiyetinin bu göreli düşüşüne vereceği cevap, uluslar arası yeniden oluşum ve istikrarda belirleyici olacaktır” deniyor. "Çin’in hızlı yükselişi karşısında ABD’nın kaygılandığını ve bu nedenle stratejik önceliğini Asya-Pasifik’e kaydırdığının” altı çiziliyor.

Avrupa için de artık tablo pembe değil. "AB’nin karşıkarşıya bulunduğu ekonomik kriz tarihinin dönüm noktasıdır” deniyor. "Dünya’nın birinci ekonomisi olma yerini uluslar arası  yeni kutuplara bırakacak” tespiti yapılıyor ve içinde bulunduğu zorlukları sıralanıyor: "yaşlanan bir toplum yapısı, artan kamu borçları, enerjide dışa bağımlılık, rekabet gücünde göreli bir gerileme, büyük projelerin eksikliği, ortak stratejik bir görüş oluşturamama, üye ülkeler arasındaki dayanışmada gerileme, yükselen milliyetçilik...”

Yukardaki bu doğru tespitlerin yanında Fransa, güvenlik ve savunma stratejisini NATO’ya göre belirliyor. Savunma Bakanı Le Drian’nın yardımcılarından Kader Arif, Beyaz Kitap çerçevesinde Ulusal Savunma Yüksek Araştırmalar Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada, AB savunmasını Avrupalılaştırmaktan bahsediyor ancak temel savunma stratejilerinin NATO içinde kalmak olduğunu belirtiyor. Arif, "Avrupa’nın savunmasını güçlendirmek aynı zamanda NATO İttifakı’nı güçlendirmek anlamına gelir. Avrupa’nın kapasitesi NATO’nun hizmetinde olacaktır”  diyor. 

Fransa Savunma Bakanlığı’nın bu raporunda yaptığı tespitler – ki bunlar büyük bir ihtimalle yeni Beyaz Kitap’da da yer alacaktır- Aydınlık okurlarının yabancısı olmadığı tespitlerdir. Burada önemli olan bunları Fransa Savunma Bakanlığı’nın söylemesidir.

Ali Rıza TAŞDELEN - 18 Ekim 2012 - Paris

http://www.dunya48.com


Category: Türkiye | Views: 1714 | Added by: Adnan | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Live Gold Price

Live Wti Oil Price

Calendar

Search

Log In
Login:
Password:

Entries archive

Statistics

Total online: 10
Guests: 10
Users: 0

Copyright theworld-11-11-11.com 2024© All rights reserved