THE WOLRD

11-11-11
Wednesday, 24.04.24, 16:45
Welcome Guest | RSS
Live Silver Price

Live Brent Oil Pri

Site menu

Section categories
Covid 19 [1]
USA and Canada [266]
Deutschland [218]
Europe [53]
China [23]
Russia [85]
Türkiye [455]
Caucasus [1]
Kazakhstan [98]
Turkic World [66]
Muslım World [37]
Iran [36]
Syria [14]
Israel [18]
Asia [12]
India [12]
Military [4]
Africa [7]
Latin America [10]
History of the World [16]
Editorial [23]
Books [4]

Chat Box

Our poll
Rate the site
Total of answers: 72


17:24
Erdoğan'ın gündemi Apo'yla özerklik pazarlığı !



manzarai_umumiye225



Erdoğan'ın gündemi Apo'yla özerklik pazarlığı !



Tayyip Erdoğan, bu defaki AKP Kongresi’ne çok önem veriyor. Kongre nedeniyle, şimdiye kadar hiç kaçırmadığı uluslararası toplantılarda boy gösterme fırsatını da bir kenara itti ve BM Genel Kurulu toplantısına katılmaktan vazgeçti.

Erdoğan’ın, geçen yıl sonunda geçirdiği ameliyatın hemen sonrasında yapacağı söylenen Bakanlar Kurulu’nda ve parti üst yönetiminde kapsamlı değişikliği bu kongrede yapmak istediği konuşuluyor. Bununla, iç ve dış çevrelere, "ben tek hakimim, benden başka seçeneğiniz yok” mesajı vermeyi amaçlıyor.

Peki, neden bu mesaja ihtiyaç duyuyor? Çünkü Erdoğan’a yönelik, onu Başbakanlık koltuğuna oturtan merkezlerden "beceremedin” eleştirileri yoğunlaşmış durumda. Bu eleştirilerin odağında Kürt meselesi geliyor. Son olarak Erdoğan’ın elinden tutup bugün bulunduğu noktaya getiren operasyonda en önemli Amerikan görevlisi olan Morton Abramowitz, "Kürt sorunu onun Aşil topuğu” diye yazdı.

ERDOĞAN’IN KONGRE AÇILIMI!

AKP çevrelerinden sızan bilgiye göre, Erdoğan mesajı almış. Erdoğan’ın kongrede açılım yapacağı, bundan sonraki yol haritasını özetleyen bir manifesto sunacağı kaydediliyor. AKP’de Erdoğan’a yakın çevrelerden iyi haber alan Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, 27 Eylül günlü köşesinde "açılım”ın "Türkiye’nin yönetim sistemi” konusunda olacağı bilgisini AKP’li kaynağına dayanarak aktarıyor.

Yönetim sistemi konusunda birbirini bütünleyen iki önemli başlık Erdoğan’ın gündeminde. Daha önce tartışmaya açtığı Başkanlık sistemi ve özerk yönetimlerin önünün açılması. Tabii bu, "özerklik” diyerek yapılmayacak, yerel yönetimlerin yetkilerinin genişletilmesi adı altında gündeme getirilecek.

ÖCALAN’LA PAZARLIĞIN ESASI!


Hükümet’e yakın çevrelerde, 3 aşamalı bir plandan söz ediliyor. "Terörle mücadelede yeni paket” olarak sunulan ve Erdoğan’ın kongre konuşmasıyla esaslarına açıklayacağı kaydedilen bu planın şu unsurlardan oluştuğu belirtiliyor: PKK’ya silah bırakma çağrısı, seçim barajının düşürülmesi, ardından yerel yönetimlerin yetkisinin genişletilmesi adı altında özerkliğin gündeme getirilmesi, Anayasa çalışmalarının bu eksende yürütülmesi ve tabii bunu tamamlayan PKK’ya af. Hükümet’in Öcalan, PKK’nın Avrupa’daki yöneticileri ve Kandil ile yürüttüğü görüşmelerin esası da bu başlıklardan oluşuyordu.

Ancak planın başarısı, kamuoyunun iknasına bağlı. PKK terörü artırılarak, "bu kadar şehit gelirken, PKK ile pazarlık yapılırsa yapılsın, nasıl önleniyorsa önlensin” bilincinin yaratılması hedefleniyor. Ama bir yandan da PKK’nın belinin büküldüğü gibi bir görüntünün de verilmesi gerekli görülüyor. Bu nedenle, planın ilk adımı, PKK’ya karşı operasyonların genişletilmesi olarak sunuluyor. Böylece PKK ile etkin mücadele görüntüsüyle, özerkliğin yolu açılmış olacak.

DEMİRTAŞ : ÖZERKLİK DEDİĞİMİZ...


12 Haziran seçimleri öncesinde Demokratik Toplum Kongresi’nden "demokratik özerklik” bildirisi çıkınca Tayyip Erdoğan eleştirmişti. BDP Başkanı Selahattin Demirtaş, açıklama yaptı ve "Bizim demokratik özerklik dediğimiz, Tayyip Erdoğan’ın 2004’te getirmek istediği yerel yönetim reformuyla aynı” dedi. Demirtaş, başka bir açıklamasında da "demokratik özerkliğin” Başkanlık sistemiyle uyuşabileceğini belirtti.

'OSLO DEVAM EDECEK!'


Son bir hafta içinde Erdoğan ve dört bakanı arka arkaya televizyon ve gazetelere verdikleri demeçlerde Oslo görüşmelerini savundular. Hem Erdoğan, hem bakanları Oslo sürecinin devam edeceğini ve Öcalan’ın da bu sürece dahil edileceğini açıkça belirttiler. Erdoğan, sürecin samimiyetsizlik yüzünden kesildiğini ileri sürdü. Aynı doğrultudaki eleştiriyi Erdoğan’a PKK yöneticileri de daha önce yaptı. Murat Karayılan, Erdoğan’ın sözünü tutmadığını açıklamıştı.

SÜPER YETKİLİ BAŞKANLIK!


Erdoğan’ın bir türlü vazgeçemediği Başkanlık sistemi ile özerklik Türkiye Cumhuriyeti’nin idari sisteminin bütünüyle değiştirilmesi anlamına geliyor. Başkanlık sistemi, genellikle federe devletlerin uyguladığı bir model. Erdoğan’ın hedefi, "Federal Türkiye’de süper yetkili Başkan olmak!”.

Fikret AKFIRAT - 29 Eylül 2012 - Ulusal Kanal

http://www.ulusalkanal.com.tr/

http://www.dunya48.com


Category: Türkiye | Views: 1704 | Added by: Adnan | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Live Gold Price

Live Wti Oil Price

Calendar

Search

Log In
Login:
Password:

Entries archive

Statistics

Total online: 8
Guests: 8
Users: 0

Copyright theworld-11-11-11.com 2024© All rights reserved