THE WOLRD

11-11-11
Friday, 29.03.24, 09:03
Welcome Guest | RSS
Live Silver Price

Live Brent Oil Pri

Site menu

Section categories
Covid 19 [1]
USA and Canada [266]
Deutschland [218]
Europe [53]
China [23]
Russia [85]
Türkiye [455]
Caucasus [1]
Kazakhstan [98]
Turkic World [66]
Muslım World [37]
Iran [36]
Syria [14]
Israel [18]
Asia [12]
India [12]
Military [4]
Africa [7]
Latin America [10]
History of the World [16]
Editorial [23]
Books [4]

Chat Box

Our poll
Rate the site
Total of answers: 72


19:14
Le Monde : Batı, Suriye karşısında çaresiz !

le_monde_25subat2012_batinin_gucsuzlugu225

Le Monde : Batı, Suriye karşısında çaresiz!

Tunus’da yapılan  "Suriye’nin Dostları” toplantısı, Rusya ve Çin’nin BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye’ye yapılacak bir müdahalenin önünü kesen vetosunun gölgesinde yapıldı.

Vetonun ardından Rusya ve Çin Tunus toplantısını boykot ederek katılmadı. "Suriye’nin Dostları” toplantısından bekledikleri sonucun çıkmaması, aylardır Suriye’ye karşı savaş çığırtkanlığı yapan Fransız basınını hayal kırıklığına uğrattı. 

Le Monde "Suriye’deki katliamlar karşısında Batı’nın çaresizliği” başlığını atarken, Le Figaro konuyla ilgili haberine  "Tunus ve Katar bir Arap gücü göndermekten yana” başlığını atmakla yetindi. Liberation da Le Figaro ile aynı başlığı kullandı. 

Le Monde "Ne insani yardım ne de askeri müdahale gündemde değil” yorumunda bulundu. Haberde, adı verilmeden BM kastedilerek, " bir askeri müdahale macerasına izin verilse bile Batı’nın bunu istemediği” yorumu yapıldı. Bugün, Batı’nın stratejisinin "Suriye’yi ekonomik ve diplomatik olarak köşeye sıkıştırmak” olduğu ifade edildi. 

Fransa’nın aylardır önerdiği "İnsani yardım koridoru” Tunus’ta gündeme bile gelmedi.  Toplantının ana konusunu  "Suriye Ulusal Konseyi”ne  yapılacak yardım ve destekler  oluşturdu. ABD, Fransa ve Türkiye Dışişleri bakanlarının yaptığı açıklamalarda, resmen tanımamakla birlikte Konseyin, Suriye muhalefetinin "meşru” temsilcisi olduğu belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Konseyi  "inandırıcı” bulduklarını ve "Esad rejimine karşı bir seçenek sunduklarını” ifade etti. "Muhalefet gücünü ve kapasitesini artırarak, kendisini savunmak ve daha saldırgan olmak için gerekli araçları bulacaktır” diyen Clinton, Rusya ve Çin’e BM Güvenlik Konseyi’nde ki tutumlarını değiştirme çağrısında bulundu.

Fransa Dişişleri Bakanı Alain Juppe "Suriye Ulusal Konseyi’ni meşru bir muhatap olarak görüyoruz. Muhalefetin tüm renkleri bu Konseyin etrafında birleşmelidir” açıklamasında bulundu.  Juppe, Konseyi resmen tanıyıp tanımadıkları sorusuna, "Birlik bir sağlansın biz de ona göre ilerleriz” cevabını verdi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Davutoğlu ise Tunus toplantısının açış konuşmasında tutumunu daha net bir şekilde ifade etti :

"Demokratik Suriye'nin omurgasını teşkil edecek Suriyeli muhalifleri güçlendirmeye yönelik çabalarımızı yoğunlaştırmalıyız...Tüm muhalif grupları, en geniş ve en kapsayıcı muhalifler platformu olarak gördüğümüz Suriye Ulusal Konseyi etrafında güçlerini birleştirmeye teşvik etmeliyiz. Suriye Ulusal Konseyi Suriye'deki tüm grupların eşit olarak temsil edildikleri uyumlu bir siyasi platform olmalıdır ve bu itibarla Suriye halkının meşru temsilcisi olarak tanınmalıdır''

Tunus’da  "Yasemin Devrimi”nin başa getirdiği iktidarın Dışişleri Bakanı Refik Abdüsselam, "Suriye Ulusal Konseyi”ni, İstanbul'daki toplantıda "Suriye halkının meşru temsilcisi" olarak tanıyabileceklerini söyledi. 

Ali Rıza TAŞDELEN - 27 Şubat 2012 - Paris

http://www.dunya48.com


Category: Muslım World | Views: 1714 | Added by: Emo | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Live Gold Price

Live Wti Oil Price

Calendar

Search

Log In
Login:
Password:

Entries archive

Statistics

Total online: 7
Guests: 7
Users: 0

Copyright theworld-11-11-11.com 2024© All rights reserved