THE WOLRD

11-11-11
Friday, 19.04.24, 20:58
Welcome Guest | RSS
Live Silver Price

Live Brent Oil Pri

Site menu

Section categories
Covid 19 [1]
USA and Canada [266]
Deutschland [218]
Europe [53]
China [23]
Russia [85]
Türkiye [455]
Caucasus [1]
Kazakhstan [98]
Turkic World [66]
Muslım World [37]
Iran [36]
Syria [14]
Israel [18]
Asia [12]
India [12]
Military [4]
Africa [7]
Latin America [10]
History of the World [16]
Editorial [23]
Books [4]

Chat Box

Our poll
Rate the site
Total of answers: 72


17:00
Pentagon’un Gizli Ordusu! (4)

pentagon_us_departement225

Pentagon’un Gizli Ordusu! (4)

3 – Caspian Guard – Hazar Birliği
 
ABD Savunma Bakanı Rusfeld, Nisan 2005’in ikinci haftasında Irak’a, oradan da Afganistan’a geçerken, üç saatliğine Azerbaycan’a uğradı. Burada Azerbaycan Savunma Bakanı General Safar Abiyev ile Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattının güvenliğini konuştu. Bu hattın güvenliği, " Caspian Guard – Hazar Birliği ” olarak adlandırılan ve Azerbaycan’da konuşlandırılmış olan bir özel ABD kuvveti tarafından sağlanmaktaydı.

Görünürde görevi Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının güvenliğini sağlamak olan bu kuvvet, Azerbaycan’a konuşlandırılmıştı. Fakat aynı zamanda ABD’nin, terörizmle savaş birliği ve Kafkasya’da, acil durumlarda kullanılabilecek bir "Hızlı İntikal Birliği” idi. ABD bu birlik için ilk elde100 milyon dolar ayırmıştı.

Nitekim Rumsfeld, bu birliğe Azerbaycan’da özel bir görev verdi. Birliğin operasyon için harekete geçmesi Rusya’nın tepkisi ile karşılaştı. Operasyon durduruldu. Fakat birlik Azerbaycan’daki Amerikan üssünde kalmaya devam etti.

4 – SOCOM – Amerikan Ordusu Özel Operasyonlar Komutanlığı

Cumhuriyet’ten Zuhal Kalkandelen, Nation Enstitüsü’nden araştırmacı yazar Nick Turse’nin yeni yayınlanan " 120 Ülkede Gizli Savaş ” başlıklı yazısına dikkat çekerek şu satırları aktarmıştır.

" Amerikan Ordusunun içinde yer alan gizli bir kuvvet, Amerikan halkının bilgisi dışında, yabancı ülkelerde operasyonlar yapıyor. Bu yeni ve seçkin Pentagon gücünün büyüklüğü ve kapsamı şu ana kadar hiç bir şekilde açıklanmayan bir küresel savaşı yürütüyor.”

Turse; Bu güne kadar Amerika’nın açıkça askeri operasyonlar yaptığı Irak ve Afganistan gibi ülkelerin yanında, Yemen ve Somali’de askeri güç bulundurduğunu belirtiyor. Ancak 2011 yılı itibarıyla ABD ordusunun dünyanın ne kadarına yayıldığı tam olarak açıklanamıyor. Turse; geçen yıl bu sayının 75 olarak medyada yer aldığını, oysa bu sayının 2011 yılı sonuna kadar 120 ye ulaşacağını yazdı. Bu bilgiyi dayandırdığı kaynak ise, Amerikan Ordusu Özel Operasyonlar Komutanlığı’ndan (SOCOM) Albay Tim Nye.

Tim Nye " Elbette operasyon yürüttüğümüzü tam olarak açıklayamayacağımız yerler de var. Bunları söylemek bizim için avantajlı olmayabilir. Operasyon yürüttüğümüz ülkeler iç sebepler ya da bölgesel nedenlerle bunun bilinmesini istemiyor.” diyerek özel kuvvetlerin tam olarak hangi ülkelerde yer aldığını açıklamıyor.

Turse, Dünya nüfusunun %60’ını kapsayan bir bölgede ki ABD askeri gücünün varlığı, Pentagon’da iktidarı elinde tutanların, dünyanın dört bir yanında gizli savaşlar yürüttükleri anlamına geldiğini belirtiyor.

SOCOM, özel operasyonlar adı altında, önemli kişilere suikast düzenleme, daha düşük profilli hedeflerin öldürülmesi, adam kaçırma, kont-gerilla baskınları, yabancı güçlerle ortak hareket ve eğitim gibi çeşitli gizli faaliyetler yapıyor. Bunların %85’i Büyük Ortadoğu Projesi kapsamındaki 20 ülkede gerçekleştiriliyor.

1980 yılında İran’daki Amerikalı rehinelerin kurtarılamaması üzerine, 1987 yılında kurulan SOCOM, bu gün artık kendi özel bütçesi olan her türlü olanağa sahip bir güç.

1990’larda 37.000 personeli varken, bu gün sayıları 60 bine ulaştı. 2,3 milyar dolarlık bütçeleri, 11 Eylül 2001 sonrasında neredeyse 3 katına çıkarak 6.3 milyar dolara ulaştı.”

Erol BİLBİLİK - 27 Ocak 2012 - İlk Kurşun

http://www.dunya48.com


Category: Türkiye | Views: 2076 | Added by: Emo | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Live Gold Price

Live Wti Oil Price

Calendar

Search

Log In
Login:
Password:

Entries archive

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Copyright theworld-11-11-11.com 2024© All rights reserved