THE WOLRD

11-11-11
Friday, 26.04.24, 19:35
Welcome Guest | RSS
Live Silver Price

Live Brent Oil Pri

Site menu

Section categories
Covid 19 [1]
USA and Canada [266]
Deutschland [218]
Europe [53]
China [23]
Russia [85]
Türkiye [455]
Caucasus [1]
Kazakhstan [98]
Turkic World [66]
Muslım World [37]
Iran [36]
Syria [14]
Israel [18]
Asia [12]
India [12]
Military [4]
Africa [7]
Latin America [10]
History of the World [16]
Editorial [23]
Books [4]

Chat Box

Our poll
Rate the site
Total of answers: 72


18:45
Sezen Aksu ve Nedeni Bilinmeyen Ermeni Hayranlığı

Sezen Aksu ve Nedeni Bilinmeyen Ermeni Hayranlığı

Necdet SİVASL

Necdet SİVASLI, necdetes@mynet.com

Öncelikle şunu açıklayalım: Sezen Aksu’yu sevenlerden biriyiz. Sesine, üretkenliğine, hanımefendiliğine bir diyeceğimiz yok. Ancak, sanatçı zaman zaman öylesine potlar kırıyor, öylesine kendisine yakışmayan hareketler içine giriyor ki, o zaman Aksu’ya olan hayranlığımız ve sevgimiz yara alıyor. Bugünlerde bunlardan birini daha yaşıyoruz.

Sezen Aksu, yeni bir albüm çıkarıyor. Bunun çalışmalarını da sürdürüyor. Bu albümde "Sarı Gelin” şarkısı da var. Ancak, sanatçı bu şarkıyı Ermenice okuyacağını ve albümüne de Ermenice okuduğu şarkıyı koyacağını söylüyor.

SEZEN AKSU’YA TEPKİ YAĞAR

Bunu son derece yanlış buluyoruz. Özellikle Türkiye-Ermeni ilişkilerinin giderek Türkiye aleyhine döndürülmeye çalışıldığı şu dönemde böyle bir girişimin büyük tepkiye neden olacağını da sanıyoruz. Ermeniler bir yandan Türkiye’yi "Soykırımcı” olarak niteliyor ve düşmanlık tohumlarını her tarafa yayıyorlar. Dahası, işgal ettikleri kardeş ülke Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ Bölgesi’ni halen işgal altında tutuyorlar. Bitmedi, Hocalı’da asıl soykırımı yapanların kendilerinin olduğunu görmek istemiyorlar.

Ortada böylesine gerçekler varken, Sezen Aksu’nun bu Ermeni hayranlığına bir anlam vermek mümkün değildir. "Sarı Gelin” gibi bir şarkının Ermenice seslendirilip albümüne konması doğru bir hareket mi? Bu, her kesimden tepki görmeyecek mi? Sezen Aksu hayranları hayal kırıklığına uğramayacak mı?

KONU DAVALIK MI OLACAK?

Geçenlerde Türk Dünyası’nın Azerbaycan’dan yükselen sesi değerli kardeşimiz Azer Hasret’in Yalquzaq internet sitesinde konu ile ilgili bir yazı okuduk. Sarı Gelin şarkısının araştırmacısı, Azerbaycanlı araştırmacı-yazar Hikmet Babaoğlu, bir açıklamada bulunuyor. Sezen Aksu’nun bu şarkıyı Ermenice okuması halinde sanatçıya dava açacağını, Uluslarası hukuk savaşı vereceğini de vurguluyor. Daha sonra da şunları söylüyor: "Azerbaycan halkının Milli folklor örneğinin Ermeni halk şarkısı gibi sunulması kabul edilemez bir harekettir. Böylesine eserlerin korunması için Bern Sözleşmesi mevcuttur. Sözleşmenin 15. maddesine uygun olarak zihni ve folklor örneklerinin korunması hukuka bağlıdır. Azerbaycan ve Türkiye sözü geçen sözleşmeye katılmış durumdalar. Yani, mezkur devletler sözleşmeden ileri gelen taleplere uymak zorundadırlar. Böyle davranış Azerbaycan yasalarına ters düşer. Folklor örneklerimizin korunması hakkında kanunun var olduğunu dikkate alırsak, Sarı Gelin’in kapsam içi olduğunu söylemek hakkımız vardır.”

Araştırmacı-yazar Hikmet Babaoğlu, "Akdamar’dan Sarı Gelin’e Ermeni Yalanı” adlı araştırmasında "Sarı Gelin”i ayrıca araştırma konusu yapmış, onun Azerbaycan yaratıcılığına ait olduğunu da kanıtlamış. Araştırma sonunda şarkının yaratıcısının Sinan adlı bir şahıs olduğunu da gün ışığına çıkarmış. Şarkının ait olduğu coğrafya ise Hıristiyan Kıpçaklar’ın yaşadığı topraklar olarak tanımlanıyor.

ERMENLER ÖDÜLLENDİRİLİYOR MU?

Araştırmanın sonucuna bakacak olursak, şarkı sadece Kafkaslar’da değil, Türkler’in yaşadığı diğer topraklarda da geniş halk kitlelerine yayılmış bulunuyor. Hatta şarkının Hıristiyan Kıpçak’ların yaşadığı Azov Denizi’ne kadar yayıldığı da aynı araştırmada not düşülüyor. Hatta Ukrayna arşivlerinde araştırmalarda bulunan Babaoğlu, adı geçen ülkede şarkının "Axı saçın örmezler, seni bana vermezler” şeklinde versiyonunun Kıpçak folklor örneği gibi muhafaza edildiğini de tespit etmiş bulunuyor.

Burada, ortaya şöyle bir tablo çıkıyor: Türk Dünyası’na mal olmuş Sarı Gelin şarkısını Ermenice okuyup, bunu albümüne koyacak olan Sezen Aksu, böylece Ermenileri ödüllendirmiş mi olacak? Böyle bir yanlışlığın içine düşülür mü? Biz, bu nedenle hem şaşırdık, hem de böylesine bir hareketi Aksu’ya yakıştıramadık. Sanırız sanatçı, bu konuda yoğun bir baskı altına girecek ve geri adımı da atacaktır. Doğru olanı mutlaka yapacaktır.

Nedeni bilinmez Ermeni hayranları giderek çoğalıyor. Biz, açık söyleyelim, bu nedeni bilinmez Ermeni hayranları arasına Sezen Aksu’nun adını yakıştıramıyoruz. Şunu da biliyoruz: Sezen Aksu’nun Türkiye’de olduğu kadar Azerbaycan’da da hayranları milyonları buluyor. Bir anda bütün bu hayranların yok olacağı bir adımın atılması acaba sanatçıya ne kazandırır? Bir de bunun düşünülmesi gerekmiyor mu?

http://www.yalquzaq.com



Category: Türkiye | Views: 2176 | Added by: Emo | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Live Gold Price

Live Wti Oil Price

Calendar

Search

Log In
Login:
Password:

Entries archive

Statistics

Total online: 8
Guests: 8
Users: 0

Copyright theworld-11-11-11.com 2024© All rights reserved